2007. szeptember 1., szombat

Dinshenchas, a helyek tana

A bárdok, filik és druidák hatalmas tudásának fontos részét képezte a dinshenchas, vagyis a helyek és a helynevek történeteinek ismerete. Írország két legfontosabb helyneve az Uisnech és a Meath, melyek eredete a királyok történeteiben szerepel.
Meath az ötödik tartomány, ahol az Ard Rí, vagyis a legfőbb király uralkodott. Itt található Uisnech dombja, ami az ország spirituális közepét képviselte, és ahonnan a király tett fogadalmat a négy égtáj felé. Hasonló volt mint a magyar királyok koronázási dombja, melyekből még ma is szép számmal találhatunk az ország területén.

Uisnech története egészen Mil fiaiig nyúlik vissza, akik a Tuatha Dé Danann, vagyis az isteni nép után érkeztek ír földre. Miután leigázták a tündéreket, letelepedtek és ők lettek a mai írek ősei. Közöttük élt Midhe, Brath fia, aki Detha fia volt. Ő gyújtotta meg az első tüzet Írországban, ami hét évig égett egyvégtében, és a továbbiakban az ország minden tüzét erről gyújtották újra.
Midhe és klánja minden házból disznót és kukoricát kapott sarc fejében. Miután a druidák ezt megelégelték irigységükben összefogtak Midhe és társai ellen. A klán észrevette a gyülekezést és a harcosok megtámadták a druidákat. Hogy ne beszélhessenek ellenük, kivágták a nyelvüket.
Ezután Midhe egy földbe vájt üregben elégette ezeket és ráült a hamura. Egészen addig ült rajta, míg az anyja oda nem kiáltott neki: Büszke (vagyis uisnech) lehetsz, hogy ott virrasztottál egész éjszaka! Ettől fogva a dombocska neve Uisnech, a középső tartományé pedig Midhe lett. Másik neve Meath, aminek jelentése öt, vagy ötödik.
Uisnech az a hely, ahol az Élet Kútja, vagy Forrása található. A történet szerint innen folyik elő tizenkét mágikus folyó az Alsó Világból. Ezen a helyen ásta el Midhe a druidák nyelvét, ez lehet hát a varázstudók mágikus "nyelvének" forrása is.

Ezek a misztikus, világok közötti átjárók vagy kutak, és a sámánutazások világfája az a kapocs, amely lehetővé teszi a mágus számára azt, hogy megismerje magát és ezen keresztül hozzáférjen az egyes síkok, régiók és világok ismereteihez, tudásához. Az alsó és felső világok lényeivel való kapcsolatteremtés nem volt idegen a druidák gyakorlatától sem, hasonlóan a sámánokhoz, boszorkányokhoz ők is előszeretettel alkalmazták a meditációs technikákat.

Írország másik jelentős dombja Tara. Neve az idők folyamán többször megváltozott. Az első időszakban Druim Descuin, vagyis a feltűnő, szembetűnő domb nevet viselte. Második nevét, a Liath Druim-ot egy Liath nevű Fir Bolg törzsfő után kapta, attól, aki először tisztította meg a dombot az erdőtől. Az ezt követő időszakban szép dombnak, vagyis Druim Cain-nak, majd Cathar Crofinn-nek nevezték. Végül Mil egyik fiának, Eremonnak Téa nevű feleségéről kapta a Temair (angol Tara) nevet.

A különféle mesék és történetek gazdagsága és változatossága teszi ma is élővé a kelták leszármazottainak, legfőképpen az íreknek a hagyományait és jelrendszerét. Ahhoz, hogy megérthessük a történetek mögött húzódó bölcsességek igazi értelmét, feltétlenül meg kell vizsgálnunk azokat a dinshenchas szemszögéből is.

Nincsenek megjegyzések: