2007. szeptember 1., szombat

Stonehenge

Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon található Stonehenge titkát évszázadok óta próbálják megfejteni a tudósok. A különféle elméletek szerint a környező szigetekről emberi erővel szállították az alapanyagot, vagy egy ősi (atlantiszi eredetű) nép mágusai, a ley vonalak mentén, a föld energiáját használva emelték a helyükre a hatalmas kőtömböket, de sokan gondolják úgy, hogy a köröket az ’idegenek’ alkották.
Építésének idejét a régészek i.e. 3500 és 1100 közé teszik, és úgy vélik, a kőkör létrehozása három szakaszban ment végbe.


Az első Stonehenge a feltevések szerint temetkezési hely volt, egy kb. 90 méteres átmérőjű földsánc és árok, kör és téglalap alakban elrendezett kősorokkal. A külső kör körül 56 kisebb gödörből álló kör található, melyet egy XVII. századi régészről Aubrey-gödröknek neveznek.
Valószínűleg a második szakaszban készült el az építmény bejáratától északkeletre található 7 méter magas sarokkő (Heel stone) és a bejárat között húzódó földút, és több megkezdett, majd félbehagyott kisebb kőkör. Ebben az időszakban született meg a valószínűleg Dél-Walesből (Prescelly-dombok, 210 km-re Stonehenge-től) származó 80 darab kékkőből álló két kör is.

Az utolsó szakaszban készült el a kb. 30 homokkő oszlopból álló földsánc, és a patkó alakban elrendezett öt triliton (két álló kőre fektetett kőlap). (ld. dolmen - a breton ’kőasztal’ kifejezésből)

A kövek elrendezése megfelel a nap- és a holdciklusok bizonyos szakaszainak. Az építmény tengelye a nyári napfordulón a felkelő Nap irányába mutat, a kövek elhelyezkedése és az Aubrey-gödrök pedig a legfontosabb csillagászati jelenségeknek felelnek meg. Gerald Hawkins csillagász szerint ezek segítségével valószínűleg előre tudták jelezni a nap- és holdfogyatkozásokat.

Egy legenda úgy tartja, a hatalmas kékkövek gyógyító erővel rendelkeznek, és Merlin hozta el őket Írországból, mágikus erejének segítségével. A romokat a néphagyomány a kelta papságtól eredezteti, és a ’modern druidák’ is évente ott ünnepelték a nyári napfordulót, egészen 1985-ig, amikor a hatóságok betiltották (vagyis külön engedélyhez kötik) ezeket a rendezvényeket.

Nincsenek megjegyzések: