2007. szeptember 1., szombat

Az Ogham

A régi történetek az Ogham írás feltalálását a bölcsesség és az ékesszólás istenének, Oghma-nak tulajdonították. A gallok kopasz aggastyánként ábrázolták és Ogmios néven nevezték, aki a nyelvéhez erősített, borostyánnal kirakott láncon, a fülüknél fogva húzza az embereket maga után, mosolyogva néz vissza rájuk, és az emberek boldogan, önként követik.

Az íreknél fiatal hősként jelent meg, és a Magh Tuiredh-i csatában az istenek egyik vezére volt. Grianainech melléknévvel (Mint a Nap vagy Verőfényes Arcú) és Trénfherként (Bajnok) is emlegették. Ő volt a hős, a harcos, a költészet és a tudomány pártfogója, a kelta embereszmény és a sokoldalúság megtestesítője, de a szó hatalmának az ura, a "kötés" és a halál istene is. Ő kötötte meg és vitte el a halottakat a túlvilágra.
Fegyvereivel -furkósbottal és íjjal- a kezében ábrázolták. Az emberek félelemmel vegyes tisztelettel hódoltak neki. A mitológia szerint Oghma volt Daghda, vagyis a főisten testvére és egyben -Lugh mellett- az istenhármasság egyik tagja. A Táin Bó Cuailnge-ben az Ogham szimbólumok erejét Cú Chulainn is használta, hogy megállítsa és megkösse a connachti sereget.
Ilyen jeleket főként Írországban és Walesben -ott is az írek lakta területeken- találtak nagy számban, kövek sarkára vésve. Írország, Wales és a Man sziget délnyugati részén (a mitológiában mindig ez a halál területe, itt lehet átjutni a túlvilágra),a hegyes területeken és Cork megyében fordulnak elő nagy számban. Sok helyütt nevek is vannak a kövekre vésve, ilyet róttak a Tuireann fiainak történetében az istenek Lugh apjának kővel borított sírjára.

Az Ogham ábécé a latin ábécén alapuló rovásírás. Eredetileg 20 jelből állt, a modernizált változata 25-ből. Bizonyíthatóan csak a IV. században kezdték el használni az általunk ismert formában, de valószínűsíthető, hogy egy sokkal régebbi mágikus rendszer folytatása volt. Egy XII. sz. -i könyv szerint az ogam írásnak több jelentése lehetett. Az időszámításhoz (a holdhónapok és a holdév napjai vagyis a kelta faidőszámítás jelölésére), dallamok leírásához, jogi- és szertartási szövegek jegyzéséhez is használták és kézzel el is mutogathatták a jeleket.
A Beitheluisnin, vagyis az ábécé jelei négy -a modernizált változatnál öt- csoportra oszlanak.

Ezek a következők:


Egy jel Két jel Három jel Négy jel Öt jel
1 Beith (B)
Luis (L)
Fern (F) Sail (S)
Nin (N)
2 hÚath (H)
Dair (D)
Tinne (T)
Coll (C)
Cert (Q)
3 Muin (M)
Gort (G)
nGétal (NG) Straif (STR) Ruis (R)
4 Ailm (A)
Onn (O)
Úr (U)
Edad (E)
Idad (I)
5 Ébad (EA) Ór (OI) Uilen(UI) Pín, Iphín (IO) Emancoll (AE)

Az egyes csoportok elnevezése aicmi, amit az öt sorozat első betűje elé írva jelölnek. Az első csoport az Aicme Beithe (B csoport), a második Aicme hÚath (H csoport), a harmadik Aicme Muin (M csoport), a negyedik Aicme Ailm (A csoport) és az ötödik, kiegészítő jelek neve Aicme Ébad (É csoport), ami a kettős hangzókat, az úgynevezett diftongusokat tartalmazza. Ez az ötös sorozat a Forfeda (fid-fa vagy erdő), vagyis az Ogham-fa.

Az első Aicme, vagyis a 'jobb kéz' ogham jelei:


Gael név
Ír név Walesi név Fa Időszak
B Beth Beith Bedw Nyír dec.24-jan. 20
L Luis Caorfhann Criafol Berkenye jan. 21-feb.17
F Fearn Fearnóg Gwernen Éger márc. 18-ápr.14
S
Saille Saileach Helgen Fehér fűz
ápr. 15-máj. 12
N Nion(Nuin) Fuinnseog Onnen Fekete kőris
febr.18-márc.17

A második Aicme, azaz a 'bal kéz' ogham jelei:

H Huath Seach Gheal Ysbyddaden Galagonya máj.13-jún.9
D Duir Dair Derwen Tölgy jún.10-júl.7
T Tinne Cuillean Celyn Magyal júl.8-aug.4
C Coll Coll Collen Mogyoró aug.5-szep. 1
Q Quert Aball Afall Alma aug.5-szep.1

A harmadik Aicme, vagyis a 'keresztezés' ogham jelei:

M Muin Muine - Szőlő szept.2-szept.29
G Gort Eadhnéann Eiddew Repkény, borostyán
szept. 30-okt.27
Ng Ngetal Giolcach Cawnen Nád okt. 28-nov.24
St Straif Draíon Draenen-wen Kökény ápr.15-máj.12
R Ruis Trom Ysgaw Bodza nov.25.dec.23

A negyedik Aicme, azaz az 'át' ogham jelei:

A Ailm --- Ffyridwydden Ezüstfenyő ---
O Onn
Fithin
Rekettye
U Ura (Úr)

Grug
Hanga
E Eadha (Edad)
Aethnen Nyárfa

I Idho (Idad)
Ywen
Tiszafa

Az ötödik (kiegészítő) Aicme ogham jelei:

EA Ébad (Ebhad) --- Aethnen Rezgő nyár ---
OI Ór
Piswydden
Kecskerágó
UI Uilen (Uileand)
Gwyddfid Lonc, szulák
IO Iphín (Pín)
Elriu Mair Egres
AE Emancoll (Phagos)
Ftawydden Bükk


A jelek olvasása és írása egy fa megmászásához hasonlítható. Az őselemek sorrendje a teremtés egymás utáni fázisait jelképezi. A Megnyilvánulatlan Isten első megjelenése a tér, ebből jön létre a többi őselem, vagyis a teremtő tűz, az alakot adó levegő, a befogadó víz és az anyagi föld. Az egyes jelek és az ogham fa "bejárása" által -a héber kabbala szefiráinak használatához hasonlóan- modellezhetjük a teremtést, azaz létrehozhatjuk magunkban a tökéletességet.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az Emancoll jelentése nem bükk, hanem Varázsmogyoró! Erre az Oghamra nagy mágikus tulajdonsággal felruházva tekintettek. Egyes legendák szerint a druidák alakváltó varázslataiban, vagy erős tisztító varázslatokban használták. A Phagos a bükkfa és az új információkkal és tapasztalatokkal hozzák kapcsolatba!