2007. szeptember 1., szombat

Fionn kereke

Egy 7. századi kéziratban, a Ballymote könyvben (más források szerint egy 12. századi szerzetes kezemunkája) található a Fionn Kereke, vagyis a beavatás lépcsőfokait koncentrikus körökben ábrázoló, a gael ogham ábécé betűin keresztül a mágikus mesterség fokozatait bemutató ábra. A csakráknak megfelelő színekkel jelölt körök közül a legbelső a vörös, ami megfeleltethető a gyökércsakrának, a következő a narancs, mint a szakrális csakra, a harmadik sárga, a napfonatnak megfelelően, a negyedik zöld, mint a szívcsakra és az ötödik kék, ami a torokcsakra színével egyezik.

A Fionn Kereke négy ösvényt mutat meg, a négy égtájnak megfelelően. Minden nagyobb ösvény között egy kisebb található, amely átvezetést jelent a következőhöz. Ezeken az utakon haladva az ember megismerheti önmagát, képességeit, korlátait. A gyakorlatokat és a tanultakat követve eljuthatunk a legmagasabb mágikus fokozatokig, melyek segítségével harmóniába kerülhetünk a természettel és követhetjük a druidák által tanított Egyenes Ösvényt. Ez az Utak Kereke, az An Roth de an Bealach.

A Fionn Kerekén négy nagy -és négy kis ösvény vezet befelé, az északi út a Védelem, a keleti a Bölcsesség, a déli a Harmónia és a nyugati az Élet Útja.

Fionn mac Cumaill úgy szerezte bölcsességét, hogy tanítója, Finegan a nagytudású druida kérésére megfőzte a Bölcsesség Lazacát, melyet -mielőtt a mester elfogyaszthatta volna- Fionn beleejtett a parázsba. Mikor utánakapott, (más forrás szerint Fionn a hal bőrén keletkező hólyagot akarta kidurrantani) megégette a hüvelykujját, amit rögvest a szájába kapott. A Na Bolcca Immais, azaz a Bölcsesség Hólyagja kidurrant és egy csepp a varázslatos lazac zsírjából elég volt, hogy Fionn birtokába kerüljön az Imbas Forosnai, azaz a Tudás Lángja.

A gyakorlatokhoz elkészíthetjük Fionn pajzsát, melyre druidaszimbólumokat, oghamjeleket festve modellezhetjük a bejárható utakat. A pajzs a történet szerint egy olyan mogyorófából készült, mely a Fehér Mogyorófa hegyén élt. Miután Lugh isten legyőzte Ártószemű Balort, annak fejét felakasztotta a mogyorófa villás ágai közé, és ettől fogva ez a fa tartalmazta Balor összes tudását és szemének hatalmát. A gonosz szem -melynek erejét Balor még gyermekkorában szerezte, mikor belenézett varázsló-apja üstjébe, melyben mérgező folyadék főtt- csepegtette a mérget sok-sok éven keresztül a fa két ága közé, míg a méreg lassan két darabra szakította a mogyorófát.
Manannan isten elhatározta, hogy pajzsot készíttet a fából, de a méreg tizennyolc embert ölt meg és kilencet megvakított mire az eszköz elkészült. A pajzsot egy szent fehér bika bőrével fedték be és druidajeleket rajzoltak rá. Végül Manannan mac Lir Fionnak adta a pajzsot, ami ezentúl a bölcs harcost védte a csatákban.

A bika is a túlvilágra átvezető állat, hasonlóan a szarvashoz, madarakhoz, kutyákhoz, bár inkább a megszerezhető hatalmat és erőt szimbolizálja. Totemállatként is választhatjuk és meditációnk, asztrális utazásunk alatt segítségül hívhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: