2007. szeptember 1., szombat

Ogham jövendölés

Jövendöléshez nyírfaágból készített lapocskákba véssük vagy égessük a jeleket. Ez a fa a mitológia szerint megvédte a mágikus támadásoktól Lugh isten feleségét a túlvilágon. A Megtisztulás Fájaként segíti a "látáshoz" elengedhetetlenül szükséges szellemi tisztaságot és a gondolatok kiüresítését.
Mielőtt nekifognánk a munkának, "kérjük el" a megfelelő ágat a fától. Koncentráljunk rá és belső látásunkkal figyeljünk arra, a fa melyik ágát érzékeljük 'fényesebbnek'. Csak azt a részt vágjuk le, amit a növény "felajánlott". Mikor végeztünk, gondolatban köszönjük meg az ajándékot. Az ágat fűrészeljük egyenlő darabokra, majd hosszában vágjuk ketté és csiszoljuk meg a belső felületüket. Az így nyert sima oldalra írjuk a megfelelő ogham jelét és betűjét. Amikor végeztünk, szenteljük fel a lapocskákat. Erre a legalkalmasabb idő valamelyik ősi ünnep napja, vagy egy teliholdas éjszaka. Ajánljuk fel egy általunk választott, céljainknak és egyéniségünknek megfelelő istenségnek, vagy bármely nekünk tetsző entitásnak. A szertartás után tároljuk a falapokat bőrzacskóban.

Jövendöléshez bármilyen kirakási módot választhatunk egyéni ízlésünk szerint. Készletünket úgy is használhatjuk, hogy a kis zsákocskába nyúlva kiemelünk egy adagot a lapokból, majd magunk elé egy terítőre szórjuk azokat, miközben koncentrálunk egy kérdésre. A 'lapok ' elhelyezkedése és iránya fogja megadni a lehetséges válaszokat. A bal kezünk felé esők a múltra, a jobb oldalra hullók a jövőre nézve adnak felvilágosítást. Ha a terítőt képzeletben vízszintesen elfelezzük, a felső területen a szellemi, az alsón az anyagi szféra hatása érvényesül. Így a bal felső a szellemi múltat, a bal alsó az anyagi múltat, a jobb felső a szellemi jövőt, a jobb alsó az anyagi jövőt mutatja. A leeső lapok iránya lehet előre és felénk tartó is. A fordítottan álló lapocskák hátráltatást, a jelentés negatív tartalmát jelzik. Az arccal lefelé esők -megfordításuk után- a még nem ismert körülményekről adnak felvilágosítást.

Nincsenek megjegyzések: