2009. március 27., péntek

Milyen a megfelelő rituálé?

Minden rituálénak van célja, lényege. Csak azért, mert valahol leírták, nem kötelező elvégezni. Ha Te magad nem látod az értelmét önmagad számára, ne tedd, mert nem sok hasznát fogod venni.
Ha megvan a rituálé célja, akkor azt kell eldöntened, akarsz-e ehhez segédeszközöket használni, vagy csak önmagadat és az energiát kapcsolod össze. Ehhez persze tudnod kell, mi az az energia, amit használni akarsz, és persze azt is, mi az az önmagad.

Az energia olyan, mint egy állat. Egy állatot sem lehet hosszú távon magadhoz láncolni, csak együtt lehet dolgozni vele. Ennek a munkának a feltétele, hogy felismerd magadban az állati részt, és megtanulj rajta (azaz önmagadon) uralkodni. Csak azon tudsz hatásokat tenni, amit ismersz. Ha megtaláltad, hogy mi benned az Energia, és képessé váltál arra, hogy uralkodj önmagadon (tudatosság), már nem lesz szükséged arra, hogy az energiát be akard zárni bárhova is, hiszen tudod, hogy minden energia, és bárhol hozzáférhetsz, mert önmagadból meríted, hiszen csak afelett rendelkezel harc nélkül, ami a tiéd. Ameddig nem ismered az energiát, addig ne bezárni akard, hanem megismerni. Engedd, hogy az energia mutassa meg neked a következő lépést. Figyelj önmagadra, meditálj, és értelmezd azokat az információkat, amiket kapsz. Ahhoz, hogy az akaratodat érvényesíteni tudd, tisztában kell lenned azzal, amin hatásokat akarsz tenni.

Ha úgy látod, még nem ismered eléggé se magadat, se a körülötted lévő energiákat (illetve azt, amin a rituálé során dolgozni kívánsz), érdemes segédeszközökhöz folyamodnod.

A modern mágikus rituálék alapvető kellékei a négy őselemnek (alapelemnek) megfelelően a tőr, mint a tűz jelképe, a pálca, vagyis a levegő, a kehely, mint a víz elem, és a pentákulum, mint a föld megtestesítője. Ezeken kívül szükséged lehet még egy kardra is, ami az ötödik elem (éter, akasha) megfelelője. Amennyiben ezzel nem rendelkezel, egy másik (nem a levegő elemnek megfeleltetett) pálcát is használhatsz. A legjobb erre a célra egy ’kristálypálca’.

Ez az öt tárgy egy mágikus rituálé alapfelszerelése. Az Energia öt földi megfelelőjének ’teste’, vagyis anyagiasult formája. A rituálé során a résztvevők magukba fogadják, „lehúzzák” a magasabb síkok energiáit, hogy annak segítségével a fizikai síkon hatásokat tegyenek.

Rituálé bármikor végezhető, de sokkal hatékonyabb, ha összeegyezteted a ’külső körülményekkel’, pl. hold- és bolygóállásokkal, évszakokkal, napszakokkal stb.

Az energia 'Egy', de az anyagi síkról szemlélve számtalan formája létezik. Más hatások érvényesülnek télen, és mások nyáron. A tél a passzív, befogadó aspektus, a nyár a kiáradó, aktív, teremtő erő. Ebből kifolyólag, ha az adott időszak alatt végzi valaki az évszaknak megfelelő (azzal analógiában álló) mágiát, annak hatásai erősebben érvényesülnek, mert jobban képes kihasználni az éppen adott jelleget. Ez nem azt jelenti, hogy máskor nem lehet elvégezni, hanem azt, hogy ekkor könnyebb. Másrészt semmit nem kell csinálni, a mágia lényege az 'akarás' és az 'engedés' közötti egyensúly megtalálása. Ameddig valamit kell (kötelező), addig az nem mágia.

Nincsenek megjegyzések: