2009. július 26., vasárnap

Rituális eszközök

A modern mágikus rituálék alapvető kellékei a négy őselemnek (alapelemnek) megfelelően a tőr, mint a tűz jelképe, a pálca, vagyis a levegő, a kehely, mint a víz elem, és a pentákulum, mint a föld megtestesítője. Ezeken kívül szükség lehet még egy kardra is, ami az ötödik elem (éter, akasha) megfelelője.

Ez az öt tárgy egy mágikus rituálé alapfelszerelése. Az Energia öt földi megfelelőjének "teste", vagyis anyagiasult formája. A rituálé során a résztvevő vagy résztvevők magukba fogadják, "lehúzzák" a magasabb síkok energiáit, hogy annak segítségével a fizikai síkon hatásokat tegyenek.

Pentákulum

 • A pentákulum általában egy kőből vagy fából készült kb. 20-30 cm átmérőjű kör, aminek egyik felére pentagram, azaz ötágú csillag kerül, vagyis a mikrokozmosz (ember) szimbóluma, míg a másik felére egy hexagram, vagyis hatágú csillag, a makrokozmosz (világ) jelképe. Fekete vagy barna színnel kell festeni rá a szimbólumokat, de lehet vésni is.

 • Ez a tárgy a föld elem, a tartósság, biztonság és szilárdság szimbóluma, ami megfelelő alapot ad a rituálénak.

 • Amennyiben rendelkezésre áll egy oltár, vagy egy nagy kő, asztal, doboz vagy bármi, amire az eszközök kerülnek, úgy a pentákulum helye közvetlenül ezen az oltáron van.

 • A szertartás alapjául szolgál a pentákulum mellett a rituális kör is. A kört krétával (vagy természetben bottal földbe karcolva) felrajzoljuk magunk köré, esetleg vastag fonallal vagy spárgával ki is jelölhetjük. Ez a terület lesz a klauzúra, az a zárt tér, amiben a szertartást fogjuk végezni, és aminek meg kell védenie minket minden káros, zavaró külső energetikai hatástól. A rituális kört három síkon kell elkészítenünk.

Kehely

 • A kehely egy elsősorban fémből készült kupa vagy edény, ami a rituálé során vizet vagy bort tartalmaz.

 • A kehely a víz elem, az intuíció, a befogadás és az érzelmek szimbóluma. Zöld színnel kell rá festeni a jeleket, amik bármilyen víz elemmel, víz asztrológiai jegyekkel illetve az elemhez kapcsolódó lényekkel (pl. angyalokkal) kapcsolatos szimbólumok lehetnek, illetve a használó neve, szigilluma (mágikus pecsétje) stb.

Pálca

 • A pálca egy egyenes, fából készült, vésetekkel, szimbólumokkal díszített, kb. az alkar hosszúságával megegyező, két végén sárgaréz kupakkal lezárt bot. A rituálé során a körünk mentális 'testének' megrajzolására használhatjuk, miután a fizikai kört krétával vagy zsinórral megjelöltük, és az érzelmi energiákat szimbolizáló vízzel körbeszórtuk.

 • A levegő elem, a logika, a gondolkodás, az eszme és a rendszerezettség jelképe. Kék színnel kell rá festeni a szimbólumokat.

Tőr

 • Többnyire egy fém penge fa nyéllel, ami a rituálé során az akaratunkat erősíti.

 • A tőr a tűz elemet, az akaratot, a belső erőt szimbolizálja. Tárgyak szentelésénél, a férfienergia nőivel való egyesítésnél illetve a rituálé végeztével a kör megszakításánál is szükség van rá.

 • A tőrre vörös színnel kell festeni a jeleket, amik bármilyen tűz elemmel, tűz jegyekkel illetve az elemhez kapcsolódó lényekkel (pl. angyalokkal) kapcsolatos szimbólumok lehetnek, illetve a használó neve, szigilluma (mágikus pecsétje) stb.

Kard

 • A kozmikus vagy isteni erő anyagi síkra hívásának eszköze, a mágus karjának meghosszabbítása, az ötödik elem, vagy tér (akasha) szimbóluma.

 • Szerepe elsősorban az isteni energiák (istenek, istennők, szellemi lények, őselemi energiák) anyagi síkra szólításában van.

Nincsenek megjegyzések: