2009. augusztus 19., szerda

Az északi mitológia kilenc világa

Az északi mitológia Világkőrise, az Yggdrasil kilenc világot különít el. Ezek a következőek: Asgardr, Hel, Jötunheimr, Ljósálfheimr, Midgardr, Múspellsheimr, Niflheimr, Svartálheimr, Vanaheimr.

Asgardr az a hely, ahol az Aesirek, azaz az Istenek egyik népe lakik, kiknek vezetője Ódhinn. Itt található a Valhalla, vagyis a Hősök Csarnokat, ahová haláluk után kerülnek a harcosok. Hel az Alsó Világ, itt uralkodik Hel, a halottak istennője, Loki egyik gyermeke, a félig kék, félig vörös, és tekintetét folyton a földre szegezi.
Jötunheimr az óriás nép birodalma, Ljósálfheimr pedig a fehér elfek otthona. Midgardr maga az anyagi világ, ahol az emberek lakoznak. Múspellsheimr a tűz, a szikrák és a forró levegő világa, Nilfheimr a jég és a dérsziklák hona. Svartálfheimr a sötét elfek (törpék) otthona. Vanaheimr az a hely, ahol a Vanírok, az Istenek másik családja élnek. Ők a termékenységistenek, vezetőjük Njord.

Ahhoz, hogy megismerjük az egyes világokat, és azok lényeit, "be kell járnunk" meditációban a rúnákat, az északiak mágikus ábécéjét. A megfelelő meditációs szint elérése után, mint egy kapun, lépjünk be az egyes jelekbe, és utazzunk a szférákban. Tapasztalatainkat jegyezzük le, és
igyekezzünk áthozni a tanultakat a fizikai síkra.


Nincsenek megjegyzések: