2009. augusztus 19., szerda

A mágusok eszközei - A pálca

A ceremoniális mágiában a levegő alapelemet képviseli. Leggyakrabban bodzából, kőrisből vagy mogyoróágból készítik. A mágus kezének meghosszabbításaként az akarat irányítására szolgál.
Megegyezik a boszorkányok seprűjével, a sámánok létrájával (lovával) és általában véve a Világfával. A bot a kiválasztottságot, a hatalmat és a beavatottságot jelképezi. Rokona az uralkodói jogarnak. A bölcsek botja a tudást jelképezi. Az öreg ember képében jelentkező tanító erre támaszkodik, mint világtörvényre.

Hermész botján, a szárnyas kaduceuson végigtekeredő két kígyó az erő semlegességét és a fizikai világban megnyilvánuló dualitását jelképezi. A papi botok és az ószövetségi pásztorbotok a római főaugurok botjaiból származtathatók, mellyel az eget osztották szférákra. A kiválasztottak kezében gyakran a kizöldülő bot jelezte az isteni adományt.

A mágiában a férfierő szimbóluma. Phallikus jelkép. A kőkorszakból számos csontból, szarvból, agancsból készült bot, pálca, jogar maradt ránk, ezeket valószínűleg a varázslók és törzsfők használták.

A legegyszerűbb varázspálca a következőképpen készül. Merkúr napján (szerdán) hajnalban sarlóval vágjunk le egy megfelelő ágat, melynek hossza megegyezik a kinyújtott középső ujj vége és a könyök közötti távolsággal. Csiszoljuk le és fúrjuk ki. Közepébe helyezzünk mágnesezett vashuzalt, vagy rézdrótot. Zárjuk le a végeit viasszal vagy rézkupakkal és fessük be kékre
vagy feketére. A megfelelő mágikus jeleket szintén kékkel rajzoljuk rá. Tartsuk kék színű tokban
elzárva. Az atlantiszi kristálypálca mai változata egyik vagy mindkét végén természetesen hasadt hegyikristállyal készül. Rézrúd végeibe erősítsük a kristályt és tekerjük be a pálcát bőrrel.
Általában gyógyításra a legalkalmasabb.

Az egyiptomi Ibisz pálca is elkészíthető. Válasszunk olyan ágat, mely olyan vastag, mint az az ág, amiből kiindul. A főágat vágjuk le a fáról a kinyúló ág csatlakozási pontjától 15-15 centiméterre. Ekkor a fiatalabb ág lesz a pálca nyele, az idősebb pedig a teteje. Csiszoljuk le az egészet, a tetejét faragjuk formára, majd fessük be a felső részt aranyra, a rúd felső felét zöldre, az alsót feketére vagy sötétkékre. Ezt a két utóbbi részt arany csíkkal választhatjuk el egymástól. Egyiptomban ezt a hatalom kifejezőjeként és mágikus eszközként egyaránt használták és Thot isten (bölcsesség, mágia, írás stb...) nevéhez kapcsolták. Rúnákkal szintén ékesíthetünk pálcákat, a célnak megfelelően.

Nincsenek megjegyzések: