2009. augusztus 19., szerda

A mágusok eszközei - A pentákulum

A pentákulum a szilárdság, az alap és a föld elem jelképe. Készülhet kőből, fából, csontból, fémből és papírból egyaránt.
A modern tradíció szerint egy kör alakú lap, egyik oldalán a hexagram (hatágú csillag), vagyis a makrokozmosz, az univerzum és a kozmikusság jele, másik oldalán a pentagram (ötágú csillag), azaz az ember, a mikrokozmosz és a mágia szimbóluma található.

A pentákulum a rituálé során alapot képez a mágus számára, passzív szerepéből adódóan csak az oltár tetejére helyezendő. Az eszközök felavatásakor az avatandó tárgyat erre a lapra kell rátenni, hogy ezáltal is növeljük az eszköz erejét.

A szakrális királyok szent kövei és koronázási dombjai hasonló szerepet töltöttek be. A keltáknál Falias, a föld elemhez kapcsolódó város, ahonnan a Tuatha Dé Danann, az isteni nép a Lia Fail-t, vagyis a szent követ hozta. Ez a kő arról volt híres, hogy felkiáltott, ha az igazi király ért a közelébe. Szintén pentákulumnak felel meg az Arthur mondakörben szerepelő kő, amibe Uther Pendragon, vagyis a király, halála előtt beledöfte Excaliburt, a mágikus kardot. Csak az lehetett a következő uralkodó, aki ki tudta húzni onnan. A nehéz próbatételben csak Uther fia, Arthur jeleskedett.

Nincsenek megjegyzések: