2009. augusztus 19., szerda

A mandragóragyökér

Más néven alraun (titkok tudója, illetve a runa ismerője). Ez a szó a gót runa-ból eredeztethető, ami titkot, rejtélyt jelent. Egyéb nevein varázsgyökér, kutyaalma, ördögalma, mardami, Adam koku, astrang-dastam harysh, stb. Növénytanilag a burgonyafélék közé tartozik (mandragora officinarum).

Délkelet-Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában honos. Az ember formájú mandragóragyökér évezredek óta az egyik legismertebb és legkeresettebb varázsszer volt. Különféle hatásokat tulajdonítottak neki: afrodiziákumként szerelmi bájitalok készítéséhez használták, a boszorkányok repülőbalzsamokhoz keverték. A világ legrégebbi orvosi receptgyűjteménye, az egyiptomi ébert-papirusz ránk maradt feljegyzései tele vannak a mandragóra felhasználására vonatkozó utasításokkal.

A mandragóra hallucinogén anyagokat (scopolamine és hyoscyamine alkaloidákat) tartalmaz, ezért narkotikumként, kábítószerként valóban igen hatásos. A néphit szerint a mandragóra akasztófák alatt nő a felakasztott ember magjából, mely halála pillanatában fakad. Amikor kihúzzák a földből, gyökere iszonytató sikolyt hallat, aki azt hallja, beleőrül vagy meghal. Ezért vagy trombitaszóval kell a hangot túlharsogni, vagy egy - zsinórral a gyökérhez kötözött - fekete kutyával lehet kihúzatni.

Azt is tartották róla, hogy viselőjének szerencsét hoz, kincseket és halálig tartó gazdagságot ad. Megoltalmaz a börtöntől és a sebesüléstől. Rendkívül kényes természete miatt sok gondoskodásra szorul, ha ezt nem kapja meg, megbosszulja a rossz bánásmódot. Beburkolva kis ágyacskába kell fektetni és minden pénteken megfürdetni. A tulajdonosának még halála előtt érdemes megválni a gyökéremberkétől, ellenkező esetben az elragadja a lelkét és a pokolra juttatja. Az ember csak annál az árnál olcsóbban adhatja, amennyiért ő megszerezte. Ha ez a sok kockázat mégsem riasztotta volna vissza a mágust vagy a boszorkányokat a manó birtoklásától, és olvassák eme cikket, kérjük juttassanak el címünkre a "gyökérszaporulatból" néhány csinos
példányt. Becsületszavunkat adjuk arra, hogy hűségesen gondját viseljük.

Társszerző: Osara

Nincsenek megjegyzések: