2009. szeptember 9., szerda

Az Életfa a gyakorlatban

Sok mindennel foglalkoztam, mielőtt kialakítottam a saját rendszeremet. Igazából talán nem jó szó a ’kialakítottam’, inkább megtaláltam az analógiákat, amik egyre inkább ’eggyé’ tették a tudásomat. A rengeteg információt nem tekintettem különféle utaknak, inkább csak eszközöknek, amik segítségemre vannak egy adott probléma megértésében. Az, amiben végül továbbléptem, a Kabbalah. Nem a merev, tradicionális elméletek és technikák érdekelnek, hanem az Életfa gyakorlati alkalmazása, egy olyan letisztult és összefüggő rendszer, ami független a judaizmus korlátaitól.

Egy idő után természetes folyamat, hogy a megszerzett ismeretek, mint különállónak tűnő rendszerek használhatatlannak tűnnek, egészen addig, amíg el nem kezdjük ezeket rendszerezni.

A rendszerezéshez szükség van egy alapra. Az általad ismert legkomplexebbet, ’legnagyobbat’ nevezd ki erre a célra, majd abba helyezd be az összes többit, a ’kisebbeket’, mintha egy polcrendszer megfelelő polcaira felraknád a könyveket csoportosítva.
A csoportosítást a nagy rendszer szabályai szerint végezd. Ezáltal a lineárisnak tűnő információk között megtalálod az analógiákat. Végezz meditációkat, hogy még mélyebbre hatolj az adott szférában.
Nézd úgy a világot, mintha ez az általad választott ’nagy rendszer’ lenne a világ, és minden, ami abban létezik és történik, beleilleszthető.

Az általam javasolt alap az Életfa és a szefirák rendszere.

Először tanulmányozd az egyes szefirákat alapszinten, majd nézd meg a hozzárendeléseket. Ezáltal még többet tudsz meg a szefirákról. Vizsgáld meg, Te hol tartasz, melyiket tudod jobban, melyiket kevésbé.

Szefira Jelentés Bolygószféra Szín Jelleg
Malkuth Királyság Föld barna Fizikai világ, test, érzetek, anyag
Yesod Alapítás,alap Hold lila Tudatalatti, álmok, múlt, bűntudat, félelem, titok, intuíció, karma
Hod Ragyogás, dicsőség, visszaverődés Merkúr narancs Rendszerezés, tanulás, kommunikáció, kapcsolatteremtés, gondolatok
Netzah Győzelem Vénusz zöld Döntés, vágyak, érzelmek, szerelem, szexualitás, ösztönök, művészet, természet
Tipheret Szépség Nap sárga Ego, Én, középpont, kiteljesedés, önkifejezés, önmegvalósítás
Geburah Ítélet Mars vörös Akarat, erő kitartás, ítélés, ítélkezés, harc, bátorság, szigorúság
Chesed Kegyelem Jupiter kék Engedés, türelem, kegyelem, engedelmesség, szeretet, tanító, figyelő
Daath Kapu, szakadék Szaturnusz szivárvány vagy színtelen Kapu, Jelen, Most
Binah Megértés Uránusz fekete Megértés, dualitás, az ’én’ és a ’nem én’ viszonya, születés, halál, AZ ANYA
Chokmah Bölcsesség Neptun szürke Bölcsesség, lehetőségek, forrás, a ’tükör’, felébredés, A GYERMEK
Kether Korona Plútó fehér

Isteni energia, az energia tiszta formája, a boldogság,

A tudás és az öröm összhangja, AZ APA


Amikor már elég jól ismered az alapokat, végezz olyan gyakorlatokat, melyekkel tovább mélyítheted a szefirák ismeretét, és az azok közötti kapcsolatot.
Olvass verseket, és helyezd be a számodra fontos szavakat az egyes szefirákba. Nézz meg egy filmet, az embereket, a napi történéseket, és ezeket is helyezd be a megfelelő helyre.
Tudatosítsd a jelenlegi helyzeted, találd meg a tanulnivalót minden kapcsolatodban és minden történésben. Nézd meg, melyik szefirát tanulod éppen az adott dolog által.

Nézd át újra a szefira kapcsolatokat, hogyan módosította új tudásod a többi szefirával kapcsolatba az Életfát.
Vizsgáld meg azt, melyik oldal erősebb benned. A Fa bal oldala (Binah, Geburah, Hod) a fekete, passzív, nőies, befelé forduló, jobb oldala (Chokmah, Chesed, Netzah) a fehér, férfias, kifelé forduló. (Mint a Jin és a Yang.)
A Fa közepe 'megcsavarodik', és ellentétes tulajdonságokat vesz fel. Ezáltal a Geburah fehérré, a Chesed feketévé válik. (Mint a Jin és a Yang ábráján a fehérben a fekete, a feketében a fehér pont.)

Használd azt az oldalt, amit erősebbnek, dominánsabbnak találtál magadban arra, hogy általa tudatosan keresed a másik oldal tanulnivalóit, hogy kiegyenlítsd a kettő közötti különbséget. (Mint egy mérleg két serpenyője.)
Amikor kiegyenlítetted, eléred a Középső Oszlopot (Kether, Daath, Tipheret, Yesod, Malkuth), ami képessé tesz a teremtésre, a tudásod ’lehozására’ (lefelé teremtés), és céljaid megvalósítására (felfelé teremtés).

Persze nem ennyire egyszerű a dolog, mindig újabb és újabb dolgok merülnek fel azáltal, hogy beavatkozol, kiegyenlítesz valamit.

Amikor kiegyenlíted pl. a Geburah és a Chesed ösvényt, a módosulás hatására változik a Hod és a Netzah is. Ez újabb kiegyenlítésre ad lehetőséget. Amikor a Hod és a Netzah is egyensúlya kerül, változik a Hod Chesed, és a Netzah Geburah közötti kapcsolat is.
A Hod kapcsolatba kerül a Chokmah-val, a Binah a Netzah-val, a Kether a Malkuth-tal. A Hod a Geburah-val, a Netzah a Chesed-del, A Geburah a Binah-val, a Chesed a Chokmah-val, és így tovább.

Megfelelően alkalmazni az ismereteket akkor lehetséges, ha már megvan az a rendszer, ami magabiztossá tesz, ami megfelelő korlátokat ad a folyamatos továbblépéshez.
A tudatosság egyik lényeges pontja, hogy minél ’hamarabb’, azaz a Jelen-hez, a Most-hoz legközelebb vedd észre azt a helyzetet, amit fel tudsz használni a továbblépéshez. Amikor ez magaddal kapcsolatban már kellőképpen megy, hamarabb képes leszel észrevenni mással kapcsolatban is a fontos pillanatot.
Ekkor már csak azt kell eldöntened, beavatkozol-e vagy sem. Azaz alakító (Geburah-akarat), vagy figyelő (Chesed-engedés) leszel.
Ehhez tudnod kell úgy cselekedni, hogy ne csinálj magadnak újabb karmát, azaz a beavatkozás után ne legyen benned bűntudat.

A felsőbb szefirák, azaz a Binah, Chokmah, Kether kellő ismerete előtt elsősorban magaddal (a Hod, Netzah, Geburah, Chesed felismerésével és középre hozásával) foglalkozz.
Amikor a jó és a rossz fogalmával tisztában vagy (amik a felsőbb szefirákból kissé másképp látszanak), akkor már biztonságosabb lesz a beavatkozás.

Addig is figyeld a kapcsolataidat, ha valaki segítséget kér, vizsgáld meg a problémát, döntsd el, alkalmas vagy e hasznos információ vagy tett átadására. Ha úgy döntesz, egyelőre nem, akkor irányítsd át máshoz az illetőt.

Amennyiben igen, akkor se konkrétan egy ’jó’ válaszra törkedj, hanem mutass lehetőségeket, utakat (Chesed-kegyelem), hogy az illető választhasson, és amikor választott, állj mellé, és tartsd az úton (Geburah-szigorúság). Persze figyelned kell arra is, hogy ne mereven, erőszakosan, hiszen a változásokat figyelembe véve (Hod) minden pillanatban újra dönteni (Netzah) kell.

Az ego (mint egy gömb) külső oldala a Tipheret, a belső a Yesod. Amikor valamit sikerként értékelsz, azaz végrehajtod, a Tipheret-et használod, amikor befordulsz, bezárkózol, akkor a Yesod-ot. Ez egyáltalán nem gond, ha megfelelően értékeled. Amikor kifelé teremtesz (Tipheret), az olyan, mint egy kilégzés. Ezután egy belégzés, értékelés (Yesod) kell hogy történjen ahhoz, hogy a létezésed harmonikus legyen.
Ilyenkor vizsgáld felül a Tipheret-et, nézd meg a ’teremtésben’ mennyi volt tudatos, és mennyi ’véletlen’, azaz nem tudatosított. Ez a nem tudatosított rész a Yesod, a zárt ajtók mögött lévő ’titok’.
Ahhoz, hogy felszínre kerüljenek, türelmesen végig kell nézni, értékelni a cselekedeteidet, a történéseket, a kapcsolataidat, a döntéseidet és a mások döntéseire adott reakcióidat.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

olvassa el az egesz blog, nagyon jo