2009. október 9., péntek

Filmajánló - District 9


Egy űrhajó lebeg Johannesburg felett. Nincs invázió, nem igázzák le az embereket, nincs hős, aki megmenti az emberi fajt. Néhány hónapig nem történik semmi, mígnem a földiek megunják a várakozást, megközelítik az anyahajót, és behatolnak. A hajó belsejében több, mint 1 millió rákszerű, legyengült, vezető nélkül maradt idegent találnak. Befogadják őket, ám az együttélés egyáltalán nem zökkenőmentes.Végül a város melletti nyomornegyedbe, a 9-es körzetbe költöztetik a lényeket.

Eltelik több, mint 20 év. A hajó még mindig a város felett lebeg, az idegenek egyre állatiasabbak, ételért eladják a fegyvereiket, lopnak, guberálnak, nigériai bandákkal üzletelnek. A hatóság úgy dönt, kitelepítik őket a várostól távolabbi helyre, ahol a jelenlétük kevésbé zavarja a lakosságot.
A kitelepítés vezetőjeként Wikus van de Merwe-t (Sharlto Copley) bízzák meg, aki egy tipikus kisember. A MNU vagyis az Idegenügyi Részleg főnökének vejeként azonban övé a feladat, hogy levezényelje a kényes műveletet.
Bár látszólag betartják a szabályokat, pl. az idegenek írásos beleegyezését kérik, a háttérben más erők is munkálkodnak. A rákok fegyverei hatalmas előnyt jelentenének annak, aki képes azokat működésbe hozni. Erre azonban csak az alkalmas, akinek idegen dns-e van. Hamarosan Wikus is szembekerül a rendszerrel, amikor az idegen technológia megfertőzi, és elkezdi átalakulását.

Van, akinek megrázó, másnak nevetséges butaság a District 9. A nagyon alacsony költségvetésből, dokumentarista stílusban és ismeretlen színészek közreműködésével készült alkotás megosztja a nézőket. Aki pörgős, amerikai típusú akció sci-fit vár, valószínűleg csalódni fog. Nincsenek benne a szokásos klisék, a szerelmi szál csendes és emberi, a főhős esendő és önző, a jók és a rosszak nem különülnek el élesen egymástól. Amikor mégis feltűnne egy egy unalomig ismert jelenet, a végkifejlet akkor is más, mint amit megszokhattunk.

Ám aki figyel, olyan gondolatokkal állhat fel a moziból vagy a képernyő elől, amik talán addig is nyilvánvalóak voltak számára, csak nem tudta megfogalmazni, vagy nem érezte át igazán a jelentőségüket.

A rendező/forgatókönyvíró Neill Blomkamp rengeteg kérdést nyitva hagy a néző számára, amibe a felszínes, hollywood-i filmeken felnőtt nézők beleköthetnek. De a District 9 mondanivalója mellett teljességgel lényegtelen, mitől lebeg az űrhajó, miért nem támadtak a földönkívüliek, vagy éppen mi és hogyan okozza Wikus átalakulását. A film ennek ellenére rendkívül jól felépített, csak nem mesél el minden apró részletet, inkább teret ad a gondolkodásnak, amire a jelenlegi helyzetben talán mindenkinek nagy szüksége volna.

Nincsenek megjegyzések: