2009. október 17., szombat

Védelmi technika: Maszk személyiség

A Maszk személyiség kicsit nehezebben megérthető és megvalósítható védelmi technika, mint a többi (vizualizáció, energiafeltöltés, burok megerősítés). Gyakorlatilag egy más személyiség felépítése minden szinten, a fizikai viselkedéstől kezdve egészen az energiarendszer elmaszkírozásáig. A védelem lényege természetesen nem a hazugság, hanem bizonyos helyzetek elkerülése és a személyiség fejlesztése.

A védelem azáltal valósul meg, hogy a beilleszkedéshez szükséges személyiséget életre keltjük magunkban, miáltal a környezet a 'maszk személyiség' tetteire (és energiáira) adja a válaszreakciókat, nem az éppen aktuális alapszemélyiségünkre.
Nagyon leegyszerűsítve, ha alapvetően ideges, sértődékeny, hirtelen haragú típus vagy, akkor sokkal több konfliktus érhet, mint egy nyugodt embert, aki először megfontolja a vele történteket, és csak azután reagál. A maszk védelem alkalmazásával felvesszük a nyugalom álarcát. Megfigyeljük, hogyan viselkedik egy náluk nyugodtabb ember, milyen mozdulatai, hanghordozása, hangszíne, hangereje van, milyen szavakat használ stb... Amikor megfigyeltük, az adott helyzetben elkezdjük utánozni.
Minél jobban sikerül, annál nagyobb változás következik be a saját személyiségünkben is, vagyis ami addig maszk volt, beépül az énünkbe, és sokkal harmonikusabb személyekké válunk.

Persze ezt rendszeresen gyakorolni kell, hiszen első alkalommal nem leszünk egyből nyugodtabb emberek, csak úgy teszünk. A változáshoz el kell telnie bizonyos időnek, míg a berögzült (korábbi) személyiségünk negatívumai felülíródnak, illetve amíg meggyőződünk róla, hogy bizonyos helyzetekben az a viselkedés helyesebb.

Mivel a gyakorlat által sokkal szélesebb spektrumú személyisége(ke)t hozunk létre magunkban, mindig az adott helyzetnek legjobban megfelelőt elővéve, használva egyre kevesebb káros hatás ér. Tehát egyszerre valósítottuk meg a védekezést (megelőzéssel) és a személyiség fejlesztését.

Nincsenek megjegyzések: