2009. december 26., szombat

Ír kelta istenek és helyek: A-B

Addai: Az Ard-Rí (Nagy Király) vagy Dia (Dé) (Isten), a Mindenség Atyja, az első isten. Párja Anna.

Aiffé: Cú Chulainn ellensége, majd kedvese. Conlach anyja. Amazon, aki Alba (Skócia) földjén élt. Elküldte fiát, hogy megküzdjön Cú Chulainn-nal.

Ailill: Ailil Olum néven is szerepelt. Munster tartomány királya. Medb (Mab) férje. Ross és Mata fia, Finn és Cairbré testvére.

Aingus: Angus néven is szerepel. Oenghus másik neve.

Amaethon: Danu istennő fia, a mezei munkák istene.

Amairgin: Amirgin, Amargen, Amergin, Amhairghin néven is megtalálható. A Tuatha Dé Danann költője, aki köszöntötte Mil fiait, Írország hódítóit. Máshol mint Mil fiainak druidája szerepel. Hozzá fordult Banha, Fotla, Eire, a három istennő, hogy róluk nevezzék el Írországot.

Annoeth: Manannan isten vára, melyet embercsontokból épített.

Anu: Ana néven is előfordulő anyaistennő, aki az ír nép jólétéről, boldogságáról gondoskodott.

Arianrod: Danu istennő egyetlen leánya. A walesi Lleu anyja. A Corona Borealis csillagzat istennője. A galloknál Caer Arianrod (Arianrod Kastélya) néven szerepel.

Art: Conn fia, Conlach testvére. Testvérét elvitte a tündérkirálynő, ezért Art lett Írország királya.

Badb: Az elnevezés egy istennőhármasságra utal, de néhol önállóan szereplő istennőként említik. A hármasság Mórrigan, Nemhain és Macha, a három harci istennő.
Badb Morrigannal együtt adta hírül Írországnak, a sidek seregeinek, a folyóvizeknek és a folyótorkolatoknak a fomoiriak felett aratott győzelmet. A harc istennője. Máshol mint Morrighan másik elnevezése szerepel.

Balar: Balor néven is megtalálható. A walesi Yspaddaden megfelelője. Dot fia. Fomoiri király. Lugh isten nagyapja és legnagyobb ellenfele. A Rontószemű Balor nevet varázsszemével érdemelte ki, mellyel mindenkit elgyengített, akire csak rápillantott. Legfőbb hadvezére Hódító Conánn volt. Felesége Cathleann, a látnoknő vagy jósnő. Lánya Ethnee.
Egyszer egy druida megjósolta neki, hogy unokája fogja megölni, ezért lányát egy toronyba záratta. Cian isten női ruhába bújva mégis bejutott hozzá és magáévá tette. Három fiuk született, akiket Balor a tengerbe dobatott. Egyikük, Lugh megmenekült, őt Tailtiu nevelte fel.
Balor szemhéját öreg korában négyen emelték fel villákkal. Az első Magh Tuiredh-i csatában harcképtelenné tette pillantásával Nuadát, de Lugh kiparittyázta a szemét úgy, hogy a mögötte állók is mind szörnyethaltak.

Banba: Banbna néven is előfordul. Fotla és Eire mellett ő a harmadik istennő, aki fogadta Mil fiait, amikor Írország földjére léptek.

Bé Cuma: Eogan Imbir felesége.

Belenus: Balan, Balin, Belinus néven is szerepel. A gall Toutiorix és Abellio megfelelője. Gyógyító napisten. Nevének jelentése tündöklő. Szent növénye a beléndek.

Bile: A brit Béli megfelelője. A másvilág, azaz a holtak országának istene. Danu férje. Mil apja. Beltane napján kötött ki az ír szigeten, hogy megbosszuljon egy gyilkosságot.

Boann: Daghda isten kedvese. Oenghus anyja. Termékenységistennő. A Boyne folyó istennője. Nechtan (Elcmhaire) druida felesége volt, de Daghdával való törvénytelen egyesüléséből született fia, Oenghus. Ha a férje az éj beállta előtt visszatért volna, akkor észreveszi a terhességet, ezért kilenc hónapra megállították a Napot. Oenghus ezért ugyanazon a napon fogant és született.

Bodh: A munsteri tündérkirály. Ő kereste meg azt a lányt, akibe Oenghus álmában beleszeretett, és a későbbiekben is tanácsot adott a fiúnak.

Boyne: Folyó, melynek forrásánál áll Daghda palotája, a Bruigh na Boann, amit Oenghus csellel elvett tőle. Védnöke Boann istennő.

Brandigan: Ewrain király vára, mely egy szigetre épült.

Bres: Nuada sebesülése után a Tuatha Dé Danann királya lett. Apja a fomoiri király, Elatha (Halhatatlan Ealatan, Elathan), anyja a Tuatha De Danann népéből való Eiree.
Hétévesen már tizennégynek látszott. Kedvenc kutyájának neve Cú Brea volt. Miután az isteni nép uralkodója lett, megkeserítette az istenek életét. Szolgaságban éltek, elhanyagolta a nemeslelkűséget és a költőket is, ami nagy bűnnek számított. Daghda is rabszolgamunkát végzett. Coibre, a Tuatha költője ekkor átokverset írt Szép Bresnek: Tányérain ne legyen étel, teheneinek annyi teje se legyen, mint amennyi a borjaknak kell, emberi lakóhely nélkül legyen az éj sötétjében! Aki nem jutalmazza meg a költőket, olyan legyen sora, mint Bresé!
Miután Danu népe azt akarta, hogy mondjon le, víz alatti palotájában a fomoiriak segítségét kérte és megindultak a harci előkészületek, amik hét évig tartottak. A csatát a fomoiriak vesztették el, és Bres is fogságba került. Felesége Brigit, gyermekei (Ruadan), Brian, Iuchar, Uar.

Brian: Bres és Brigit fia. Iuchar és Uar testvére.

Brighid: Belisama (A Legragyogóbb) néven is szerepel. A walesi Kerridwen és a gall Minerva megfelelője. Mellékneve Sulevia, azaz Anya. A Brig jelentése magasztos, hatalmas, tekintélyes. Brighid gyógyító anyaistennő, a háztartás és a tűz védőistene. A művészetek, a költészet (filidhecht), a jövendölés, a műveltség, a mesterségek, a fémművesség, az állatok, és a föld terményeinek istennője. A költők, orvosok, kovácsok és a szülő nők pártfogója. Sokoldalúsága a technika és a szakértelem fontosságára utal.
Daghda lánya, Oenghus testvére. Férje Bres (Breas), fiai Brian, Iuchar, Uar és Ruadan, kinek testéből a 2. Mag Tuaredh-i csatában Goibniu húzta ki a dárdát, és aki Brighid karjai között halt meg.
Ünnepe a február 1.-én tartott Imbolc (Imbolg), a megtisztulás ünnepe. "Vizsgálj meg minden régi élelmet annak rendje szerint. Kezed, lábad, fejed mosd meg!" Az ekkori szokások között szerepelt a rituális tűzgyújtás és tisztálkodás, a költemények, versek előadása és az állatok rituális keretek közötti szoptatása (lactatio). Szentélyében örök tűz égett. Fontosságára utal, hogy neve később az istennő szinonimája lett. Máshol mint a szent folyó istennője szerepel, Brighid (ír), Braint (wales) és Brent (angol) néven. Mellékneve a Suleviae a hegyi nimfák neve és gyógyforrás is.

Bron: A walesi Bran megfelelője. Lir tengeristen és Ywedd fia. Testvére Manannan. A történetekben óriás termetűként említik. Nincs olyan palota vagy hajó, amibe beleférne. Folyón egy hadsereg hídnak használhatja. Muzsikus, aki pártfogolja a bárdokat, filiket. Uralja az alvilági tájakat is.

Bruigh na Boann: Brugh na Bónne néven is szerepel. A sidhe, azaz a tündér (isteni) nép fő lakhelye. A Boyne forrásnál található Daghda palotája, közel Tarához.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

mit kerestem, koszonom

Nayah írta...

Szívesen. :)
Felrakom nemsokára a gall és walesi isteneket is, ha érdekel.

Nayah