2010. január 8., péntek

Ír kelta istenek és helyek: D-I

Daghda: (Ruad Ro-Fhessa -Tökéletes Tudás Ura) (Eochaid Ollathair-Nagy Atya, Nagy Öreg) (Kermait -Mézes Szájú) Volt egy csodás üstje, amiből soha nem fogyott ki az étel, és senki nem mehetett el mellőle, míg jól nem lakott. Fegyvere egy bot, ami öl és feltámaszt. Ő a Tutha Dé Danann vezetője, a főisten. Jó istennek nevezték, ami annyit jelent, mindenre jó, vagyis alkalmas. Népének igazi atyja, aki biztosítja a jólétet. Az örök bőség, a gazdagság, az időjárás, a termés, a túlvilág és a mágia istene. A druidák patrónusa és a druida mágia istene. Nagy étvágyával még a fomoiriak csodálatát is kivívta.
Mértéktelen volt a szerelemben is. Samhain idején találkára ment a folyóhoz, ahol Morrighan, a harc istennője mosott. Daghda magáévá tette az istennőt, hogy ezáltal biztosítsa a békét. Boann, egy szent ír folyó istennője is a kedvese lett, akit szintén meg akart nyerni népe számára.
Csuklyával és rövid tunikában ábrázolták, ami gall rokonságra utal (mint Sucellus). Egy husángot tart a jobb kezében. Néha kissé bárdolatlanul viselkedik, ami nagy derültséget kelt az istenek körében. Két fia Mac ind Óg (Oenghus, Aenghus) és Vörös Bove. Lányai a három Brighid (anyaistennő, kovács- és mesterségistennő és a harmadik egy gyógyító istennő). Lakhelye a Bruigh na Bóinne.

Danu: (Dana) A Tuatha Dé Danann istennője, vezetője. Törzse Beltane napján érkezett ír földre.

Dian Cecth: Az isteni orvos és mesteristen. Ráolvasásokban gyakran szerepelt a neve. Ezüstkart adott Nuadának amikor az első Magh Tuiredh-i csatában a király megsebesült. A másodi Magh Tuiredh-i csata halottait egy varázserejű kútban feltámasztotta, és három gyermekével varázsdalokat énekelt.

Donn: (Barna vagy Sötét Donn) Ő a gall Dis Pater és a walesi Arawn. A halottak és az alvilág ura. A halál sötét oldalát képviseli. Jóindulatú és rettenetes is egyszerre. A viharok, a hajótörés előidézése mellett a marhák és a termények védelme is hozzá tartozik. A történetek szerint egy kis sziklás szigeten élt, amit Tech Duinn-nak (Donn háza) hívtak. Úgy tartották, ha az írek meghalnak, ebbe a házba mennek először, mert ez a holtak találkozó helye. Donn az istenek társasságától elkülönült. Mikor Mil legidősebb fia vízbe fulladt, egy szigeten temették el, ami valószínúleg azonos Donn házával. Donn szarvassá változott istenként is szerepel.

Eire: Írország róla kapta a nevét. Mil fiai vele találkoztak először, amikor Írország földjére léptek. Eire megjósolta nekik, hogy a föld örökre az övék lesz. De Mil legidősebb fia (Donn?) durván elutasította. Azt állította, nem nekik, hanem magukkal hozott isteneiknek köszönhetik majd a győzelmet. Ekkor az istennő megátkozta őket: Sem nekik, sem gyermekeiknek nem lesz öröme a szigeten. Ezután kérte Amairgint, hogy róla nevezzék el az országot.

Elatha: (Elathan) Bres apja, fomoiri király, a tenger ura. Asszonya Éri, apja Delbaeth, aki szintén fomoiri király volt.

Emain Ablach: Az Arthur mondákból ismert Avalon megfelelője. A tündérek birodalma.

Eochaí: A Fir Bolgok királya.

Eochaid Ivil: (Eogan Inbir) Isten Emach Ablach-ban.

Étain: Feleségül ment Eochaid-hoz (Eokhid), Tara egyik királyához. Midir azt állította, valamikor az ő felesége volt, ezért visszakövetelte. Hogy eldöntsék kié az asszony, sakkozni kezdtek. Először a király nyert, és Midirnek különböző feladatokat kellett végrehajtania. Végül mégis ő nyert, és ezért Étain egy csókját kérte. Egy hónap múlva elment a csókért, de inkább megszöktette a nőt a kémény nyílásán keresztül, amíg a király mulatott. Ekkor az emberek csak két madarat láttak elszállni a csarnok felett.

Fain: Tündér, Cú Chulainn szerelme. Eochaid Ivil felesége.

Fedelm: Vátesz, aki megjósolta a connachti sereg vereségét.

Ferdiad: A Tán Bó Cualgne hőse. Csíkos selyemköpeny, aranycsat, drágaköves sisak, bronzpajzs, kard a viselete. Ő volt Cú Chulainn legjobb barátja. Medb seregének harcosaként szembekerült Cú Chulainnal, aki kénytelen volt megölni.

Fergus: A történetek szerint Cú Chulainn-t oktatta fegyverforgatásra, később Medb seregét vezette Ulster ellen, de a harcról nem tudta lebeszélni az istennőt.

Finn mac Cumaill: (Szőke Hajú) A walesi Gwyn megfelelője. Cumaill fia. Hős és vadászisten, Goll legyőzője. Valószínűleg Cormach király uralkodása idején élt (i.e. III sz). Finegas druida volt a tanítója. Megette Finatan-t a tudós lazacot, amitől még bölcsebbé vált. Később a Fiana kapitánya lett. Egy varázsló elrabolta első feleségét, és szarvassá változtatta. Így szülte meg a nő Oisint, akit később Finn megtalált. Másik felesége, Graine később a hős harcostársának, Diarmudnak szerelme lett, ezért mindkettőjüknek meg kellett halniuk. Csak egyszer látták sírni életében, mikor fehér kutyái elpusztultak. Más forrsá szerint apja Nudd (Nuada) volt.

Flidais: Az erdők istennője.

Fomoiriak: A Tuatha Dé danann történeteiben szereplő egylábú, egykezű, egyszemű óriások vagy démonok, akik értenek a mágiához. Királyuk Ártószemű Balor.

Goibniu: A walesi Govannon vagy Gofannon (Kovács) és a Gall Vulcanus megfelelője. Kovács, gyógyító és mesteristen, aki kardokat, dárdafejeket, sáncot és építményeket is készített. Neve varázsmondásokban is előfordul. Mágikus erővel ruházta fel a lándzsahegyeket, többek között Lugh fegyverét is. Általában szántásnál és ekevastisztításnál hívták segítségül. Nagy lakomákat rendezett, aki ezeken részt vett, halhatatlanná vált. Ezeknek neve Fledh Ghoibhnenn, azaz a Túlvilági Lakoma, ahol a meghívottak mézsört ittak.

Goll: A nap és az Alvilág félszemű istene. Máshol, mint Cormach király vitéze szerepel.

Indech: Fomoiri hadvezér és király.

Nincsenek megjegyzések: