2010. január 24., vasárnap

Walesi és skót kelta istenek, személyek, helyek

Agravain: Artus keménykezű vitéze, a kerekasztal lovagja.

Alba: Skócia régi neve. Itt lakott Scathbach és Aiffé, itt nevelkedett egy ideig Cú Chulainn.

Amaethon: Donn házában élő isten.

Anna: Artur féltestvére, Gawain anyja.

Anfortas: Titurel fia, Herzeloide testvére, Parsifal nagybátyja. A Halászkirály. A Grál vár uralkodója, aki párbajban embert ölt, ezért nem volt többé méltó a trónra. Megsebesült, nem tudott se meggyógyulni, se meghalni, csak feküdt, amíg egy lovag nem volt részvéttel hozzá. Parsifal ezt csak másodszorra tette meg, ezután Anfortas meghalt.

Arianrhod: Donn házában élő csillagistennő. Az idő és a karma istennője. A Hármasságban az Anya megfelelője. Uralma alá tartozik a reinkarnáció, a Hold, a tenger, a szépség és a termékenység. Az Ezüst Kerék Arianrhod-ja néven is szerepel. Palotájának neve Caer Arianrhod, ez az elnevezés az Aurora Borealis csillagképet takarja.

Arthur: Artus néven is szerepel. Állítólag az V.-VI. században élt. (Gwydion, Odin hasonlóság) Félig isteni, félig emberi lény. Ő vezette a kelta hódítókat Britanniába. Kiásatta Bran (Bron) fejét, mely védte az országot. Apja Uther Pendragon, anyja Ingerna, felesége Ginevra. Fiai vagy unokaöccsei Gawain, Galahad, Mordred. Kardja az Excalibur (Caliburnus), vára Camelot. Székhelyei Carduel, Carleon. Bölcs, jóságos, nemeslelkű királyként lett híres, aki ellenségeivel kegyetlenül bánt.
Születése után Merlin Ectornak adta, az ellenség fenyegetése miatt. A trónra egy kard, az Excalibur kőből való kihúzásával vált érdemessé. Harcolt a piktekkel, skótokkal, írekkel, izlandiakkal, norvégokkal, dánokkal, gallokkal. Lot király felesége, Morgan tanácsára békét kötött vele. Tanácsadója Merlin, a druida volt.
Arthur létrehozta a kerekasztalt, legkiválóbb lovagjainak részvételével. Vivienne a boszorkány eltávolította mellőle Merlint, így szinte védtelenné vált ellenségeivel szemben. Mordred vádaskodott Ginevra és Lancelot ellen, két táborra osztva ezzel az országot. Artur párbajozott Mordreddel, ahol mindketten halálos sebet kaptak. Halála előtt megkérte Beivere-t, dobja vissza a kardot a Tó Hölgyének tavába. Mikor ez megtörtént, három tündér csónakon elvitte Avalonba, a tündérek országába. Halála előtt az ígérte, ha hazájának szüksége lesz rá, visszatér.

Avalon: Az istenek lakhelye, vagy tündérország. Ide tért meg Arthur földi élete után.

Barin: Barr Fynd néven is. Manawyddan másik neve. Ő vezette Arthurt Avalonba.

Bedivere: Bedwyr néven is szereplő lovag. Arthur egyik kísérője. Ő látta utoljára a királyt, mielőtt (harmadszori próbálkozásra) bedobta volna a kardot a tóba.

Beli: Don házában élő isten.

Bercilac de Hautdesert: A Zöld lovag. Félig ember, félig óriás. Mindene zöld volt. Arthur udvarában kihívta a lovagokat, úgy, hogy az első csapást állja, s egy év múlva ő sújt le. Gawain állt ki vele. Levágta a fejét, de a lovag felvette és elment. Egy év múlva Gawain elindult, de mielőtt még találkoztak volna, betért egy útjába eső várba. A Zöld lovag volt a vár ura, de Gawain nem ismerte fel, mert más alakot öltött. A lovag próbára tette, majd miután a harmadik próbán elbukott, békét ajánlott neki. Mielőtt útjára bocsátotta volna, nekiadta a Zöld Övet, ami sebezhetetlenné teszi viselőjét. Gawain ezután elment a párviadalra, de a Zöld Lovag tudta a titkát, azt, hogy viseli az övet.

Bran: Llyr fia. Walesi harci isten. Párja Nemetona. Testvére Manawyddan.

Branwen: Bran egy mérgezett lándzsától megsebesült, ezután két társát arra kérte, vágják le a fejét és vigyék magukkal. Nyolcvanhét évig tartott az út, de a fej jósolt és sok kellemes percet szerzett az utazóknak. Az isten azt kérte, a londoni Fehér-hegyen temessék el, arccal a tenger felé. Ettől fogva védte az országot a hódítók ellen. Arthur király kiásatta, így az angolszászok behatolhattak az ország területére. A Mabinogion (wales) elbeszélés szerint van egy különleges üstje, amibe ha beletettek egy halottat, az másnapra újjászületett.

Brandigan: Ewrain király szigeten lévő, erős vára.

Brangien: Izolda szolgálója. Mark mellé feküdt Izolda helyett, hogy megmentse a násztól. Elkísérte Izoldát Írországból Cornwallba. Árulás gyanújával Izolda halába küldte, de a jobbágyok megkönyörültek rajta. Izolda később megbánta tettét.

Branwen: Llyr isten leánya. Bron (Bran) és Manawyddan testvére.

Broceliande: Erdő, ahol a csodaforrás található. Iwein itt találkozott a forrást védő lovaggal, Merlin pedig Vivienne-el.

Caliburn: A mágikus kard, Excalibur másik elnevezése.

Camelot: Arthur vára, a kerekasztal helye.

Carig: Törpe. Gwyon mellett volt, mikor Gwyon anyjának, Coridwennek a főzetétől Gwyon mindentudó lett.

Cerridwen: Coridwen vagy Ceridwen néven is előforduló természetistennő, a Bölcsesség Üstjének Őrzője. Gwyon anyja. Nevének jelentése Fehér tündér. A titkos tanítások és nagy tudás birtokosa. Hatféle gyógyfűből főzetet készített egy üstben, mikor ott volt Gwyon és Carig is. Gwyon ruhájára cseppent három csepp, amit letörölt és lenyalt. Ettől kezdve mindentudó lett. Anyja üldözőbe vette, de Gwyon átváltozva elmenekült.

Corlos: Gorlois néven is szerepelt. Ingerna férje. Cornwalli herceg. Uther Pendragon, Merlin segítségével felvette Corlois alakját, és így látogatta meg feleségét, Igraine-t, akibe beleszeretett. Arthur anyjának férje.

Creiddylad: Lludd Llaw Ereint, azaz az ír Nuada leánya. Gwyn testvére. Cordélia név ősibb változata. (Shakespeare)

Don: A Don házának nevezett helyen élő isten.

Dylan: Donn házában élő isten.

Euroswydd: Llyr házának egyik istene.

Excalibur: Arthur mágikus kardja.

Evinissyn: Llyr házának egyik istene.

Govannon: Gofannon (Kovács) néven is szerepel. Az ír Goibniu és a gall Vulcanus megfelelője. Donn házának egyik istene.

Gwern: Llyr házának egyik istene.

Gwydion: Donn házában élő isten.

Gwynn: Az ír Finn mac Cumaill (Szőke Hajú) walesi neve. Donn házában élő isten.

Gwynn ap Nudd: Az Alsó Világ Kapuját őrző vadászisten, szürke köpenyben és szürke lován jár, kutyája társaságában. A hatalmas, fehér, vörös fülű kutya neve Cwn Annwn.

Iweriadd: Llyr házának egyik istene.

Kicva: Llyr házának egyik istene.

Llyr: Ler néven is szerepel. Az ír Lir megfelelője. Tengeristen. (A ler jelentése tenger.)

Llew: Donn házában élő isten.

Lludd Llaw Ereint: Nudd néven is megtalálható. Nevének jelentése Llud az Ezüstkezű. Az ír Nuada vagy Nuadu Airgetlám megfelelője. A források felirata szerint Nuada a Halászkirály, a Deo Nodenti, Nudenti (a gót niuta jelentése halász).

Mabon: Ő az észak-angliai Maponos, az Arthur mondákban szereplő Mabon, Mabuz, Mabonagrain, és az ír Oenghus, Oinghus, vagy Mac ind Óg (Fiatal Legény). Az ifjúság és az egészség istene. Ő az isteni fiú, aki hárfás, vadász, zenész és költő egyszemélyben. A történetekben néha ravasz, elvetemült szélhámos. A hányatott sorsú, Caer Loyw-ban, azaz a túlvilágon fogvatartott Culhwch (akit három napos korában szakítottak el anyjától) és Olwen történetében Mabon vadkant üldöz, hogy visszaszerezze Culhwch beretvakését az állat két füle közül.

Manawyddan fal Llyr: Nevének jelentése, A Habfodros Tenger Lovasa. Ő az ír tengeristen, Manannán mac Lir megfelelője. Tengeristen, vándorkereskedő, tengeri kalauz, de az időjárás és jóslás istene is. A tengeri út és a boldog túlvilág ura. Llyr fia, aki Artur mondákból ismert Avalonban, vagy Man szigetén lakik. A történetekben Manawyddan ügyes, szorgalmas földműves, és a varga mesterség birtokosa.

Manogan: Don házában élő isten.

Math: Donn házában élő isten.

Matholwch: Llyr házának egyik istene.

Mathonwy: Donn házában élő isten.

Modron: Az ír Matrona megfelelője. Ő az Isteni Anya. Fia Mabon. Termékenységistennő aki bőségszaruval, gyermekkel és gyümölcsökkel látható. Az Anyaistennők közös elnevezése Matres, Matronae. Jelzői törzsenként Matres Namausicae, Matres Treverae és Matres Nemetiales.

Nemetona: Nemeton néven is szerepel. Óriási termetű anyaistennő. Nevének jelentése szentély.

Nissyen: Llyr házának egyik istene.

Nudd: Donn házának egyik istene.

Nynniaw: Donn házának egyik istene.

Nwyvre: Donn házában élő isten.

Ossian: Az ír Oisin (Kis Szarvas). Gwyn, vagyis az ír Finn fia.

Penardun: Donn vagy Llyr házának egyik istene.

Pryderi: Llyr házának egyik istene.

Pwyll: Llyr házának egyik istene.

Rhiannon: Riga-tona (Nagy Királynő) néven is szerepel. A gall Epona megfelelője. Lóistennő. Llyr házának egyik istennője.

Taranis: A gall Taran (Mennydörgő) és az ír Toran megfelelője.

Yspaddaden: Az ír Balor megfelelője.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Amiable fill someone in on and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you for your information.

Névtelen írta...

You commit an error. I can defend the position. Write to me in PM, we will discuss.